Во Индија пронајдени фосили на најрани живи форми на Земјата

фосили

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Индиски научници пронашле микрофосили чија старост се проценува на две милијарди години. Се работи за фосили кои претставуваат најрана форма на живот на Земјата.

Научниците пренесуваат дека во оваа група припаѓаат бактерии и модрозелени алги, додека сите останатати организми претставуваат еукариоти. Овие организми се појавиле пред околу 3.5 милијарди години, а се уште не е познато како од нив почнале да се создаваат сложени организми.

Фосилите ги открил професор од Универзитетот во Патна. Откритието беше претсавено на годишната конференција на Индискиот конгрес.