Во Германија ако и малку си „од кај Путин“ – леташ од работа

Првиот човек на германската морнарица, вице-адмиралот Кај-Аким Шeнбах, беше принуден да си даде оставка од функцијата затоа што само рекол дека Путин бара (а веројатно и заслужува) почитување.

„Од министерот за одбрана побарав веднаш да ме ослободи од обврските и тој го прифати моето барање,” напиша вице-адмиралот Кај-Аким Шeнбах.

Тој се најде среде лавина критики затоа што зборувал за Путин и Крим надвор од официјалниот германски наратив за тие теми.

Шeнбах забелешките ги дал на една тинк-тенк дискусија во Њу Делхи а видеото брзо се раширило по социјалните мрежи по што и министерот за одбрана се огради од изречените ставови.

„Она што Путин го бара е почитување. А нас толку малку, или воопшто нè не чини да му го дадем тоа што го бара а веројатно и го заслужува“, рекол адмиралот.

Вториот грев му е проценката дека Крим е изгубен засекогаш и дека никогаш нема да биде вратен, што е во спротивност за заедничкиот став на Запад дека се работи за анексија која – кај и да е – ќе биде поништена.