Живот

Внимание: Со едно кивање може да заразете дури 150 луѓе за само 5 минути!

Со оглед на тоа дека е сезоната на грип во тек, научниците предупредуваат дека ако болното лице кивне само еднаш, тоа може да биде опасно за околината.

Имено, ако таа личност во просторијата кивне само еднаш, бактериите се шират и можат многу лесно сите да се заразат, посебно затоа што контаминацијата може да трае и по неколку часа.

Истажувањето покажува дека од едно кивање без марама, може да заразите и до 150 луѓе за само пет минути. Настинатиот човек со едно кивање исфрла дури 100.000 капки кои содржат бацили, а тие се префрлаат на површината која често се користи.

Исто така е докажано дека секој 3 маж носи марама во себе, а кај жените тоа е многу застапено дури 81%.

To Top