Владата го усвои новиот закон за легализација


Лига на Шампиони: Нова сезона, нови очекувања! ↓↓↓


Владата го усвои новиот закон за легализација на дивоградбите и ќе го достави пред пратениците. Според оваа нова законска одредба, ќе можат да се легализират дивоградби изградени до 1 јануари 2021 година.

Нема да може да се легализираат објекти во заштитен појас на охридско крајбрежје и тие кои не се во догласност со Унеско., како и повеќе други објекти.

Предлог законот предвидува 50 проценти казна за објекти до 80 квадрати, а тие над 80 ќе плаќаат 100 проценти пенали.

Истовремено, лицата со приход до 180.000 ден нема да плаќаат надоместок.