Виц: Перо контрата

Си бил еден човек, се викал Перо, го викале Перо контрата, оти ногу контра одел за сè.

Жена му сиромашката, намачена од тија таквиот табиет на Перо, каа се жалела на комшиките од него, велела:

–  Вија Перо мој, не дај боже да се удаве у Вардар кај Неготино, не требе у Гевгелија да го барат, туку у Скопје, оти он контра ќе се удаве!