Вградување електрода во мозокот – начин за лекување од нарко-зависност


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


33-годишниот Џерод Букхалтер над десет години се бори со зависноста од наркотици. Тој престанал да се дрогира неколку пати, но повторно се враќал, што резултирало во повеќе случаи на предозирање, поради што хирурзите неодамна му инсталирале „пејсмејкер за неговиот мозок“, пренесува BBC.

Д-р Али Резаи, кој ја изврши интервенцијата со неговиот тим, предупредува дека иако многумина веруваат дека тоа е технологија што може многу да промени, сепак ваквите интервенции не треба да се користат за „подобрување на човечкиот род“.

Процесот започнува со серија скенирања на мозокот, проследени со операција, за време на која лекарите прават мала дупка во черепот на пациентот. Преку него, електрода од 1мм се воведува во специфичен дел од мозокот, чија задача е да ги регулираат импулсите на зависност и самоконтрола кај пациентите.

Електродата има вградена батерија, а мозочната активност потоа се следи од страна на голем број специјалисти за зависност, психолози и психијатри.

Тоа е стимулација на мозокот (ДБС) одобрена од ФДА за третман на Паркинсонова болест, епилепсија и опсесивно-компулсивно нарушување.

Имплантациите во мозокот денес имаат околу 180.000 луѓе ширум светот.

Треба да се напомене дека ДБС за првпат е одобрен во САД за третман на зависност од наркотици, што е доста комплицирано затоа што многу научници, психолози и етичари учествувале во процесот на донесување одлуки.