Вековен јубилеј: По 100-ти пат доделени Пулицеровите награди


Кој ќе тепа на Ел Класико!? ↓↓↓


Пулицеровата награда за придонес во областа на новинарството, книжевноста, драмските уметности и музиката се доделени по 100-ти пат. Меѓу добитниците се Вашингтон Пост и Асошиејтед Пред.

Вашингтон Пост доби награда за известување за теми од национално значење и креирање и користење на национални бази на податоци за граѓаните убиени од полицајци на должност.

Агенцијата Асошиејтед Прес доби награда за јавен придонес за текстови за експлоатација на работници во Индонезија и Тајланд.

Хенри Тредгил пак е награден за музичкиот албум “In for a Penny, In for a Pound, што бил оценет како оригинален труд кој успешно го доловува современиот живот во САД.

За истражувачко новинарство и репортажи за психијатриски установи наградени се Тампа Беј Тајмс (The Tampa Bay Times) и Сарасота Хералд Трибјун (Sarasota Herald-Tribune). Тампа Беј Тајмс освои награда за локална репортажа за ефектите од образованието во град во Флорида.

Лин Мануел Миранда доби награда во областа на драмата за биографското дело „Hamilton“ – за животот на хип-хоп ѕвездата Александар Хамилтон.

Сите добитници на Пулицерова награда можете да ги погледнете ТУКА.