И Македонија одбележува 400 години од смртта на Мигел де Сервантес


Ќе игра ли Елмас против Баерн Минхен!? ↓↓↓


Со изложбата „Страдањата на Дон Кихот“ на академскиот сликар Владимир Георгиевски и Музејот на град Скопје, во Македонија започна одбележувањето на светскиот јубилеј – 400 години од смртта на најпознатиот шпански книжевен гениј Мигел де Сервантес.

Преку своите дела Георгиевски го покани Дон Кихот да јава тука со нас и да се бори со нештата кои се зло – подвлече Амбасадорот на Шпанија во Македонија, Рамон Абароа Каранца.

Изложбата ќе има и меѓународно претставување во Париз. Книжевни читања, концерти и промоции поврзани со името на големиот Сервантес се само дел од активностите што ги организира Шпанската амбасада, а со кои Макеодонија се вклучуваво големиот јубилеј значаен во светски рамки.

На универзитетот ЈИЕ ќе се одржи предавање на тема „Политиката и владеењето на животот и делата на Мигел де Сервантес“, кое ќе го држи универзитетскиот професор од Валенсија, Карлос Флорес.