Живот

Веќе си ја плаќаме цената: Загадениот воздух – важен фактор за смртноста од коронавирусот

Резултатите од истражувачката студија направена на универзитетот Харвард во САД покажаа дека загадениот воздух е поврзан со повисоката стапка на смртност од коронавирус, пишува „Гардијан“. Тоа значи дека човештвото веќе си ја плаќа цената од неконтролираното загадување на воздухот, а негото влијание веќе си го зема данокот (во случајов, за жал, во крв).

Таа студија покажа дека најмалото зголемување на нивото на загадување на воздухот во годините пред пандемијата, е поврзано со 15 проценти зголемена смртност од коронавирус. Според таа студија, доколку воздухот во Менхетн бил малку почист, стотици животи денес би биле спасени .

Со оглед на тоа дека постојат големи разлики во загадувањето на воздухот во Соединетите Држави, истражувањето покажало дека во области каде е позагадено , поверојатно е да се умре од коронавирус. Научниците потсетија дека загадувањето на воздухот инаку го зголемува ризикот од респираторни проблеми, кои се причина за смртта и заразата со коронавирус.

Исто така, друг извештај на италијански научници покажа дека повисоката стапка на смртност на северот на таа земја е поврзана со повисок степен на загадување на воздухот. Овие научници предупредуваат дека нивните наоди треба да послужат за преземање дополнителни мерки за да се спречи ширењето на вирусот во области каде има големо загадување на воздухот. И иако воздухот е генерално почист заради ограничувањата што се наметнуваат за да се спречи ширењето на коронавирусот, научниците предупредуваат дека почистиот воздух во иднина ќе помогне во намалувањето на смртноста на „Ковид 19“.

Студијата на Харвард која ја анализира врската помеѓу загадувањето на воздухот и смртните случаи на примероци од коронавирус до 4 април вклучи 3.000 окрузи во Соединетите држави, или 98 проценти од населението. Откриле дека зголемувањето на концентрацијата на честички PM2.5 од 1μg / m3 е поврзано со 15 проценти зголемување на смртноста од Ковид-19. Студијата исто така разгледа и други фактори како што се стапката на сиромаштија, пушењето цигари, дебелината и бројот на тестирања и слободни кревети во болниците. Исто така, Њујорк, каде што има далеку повеќе случаи од останатите држави , беше исклучен од анализата, како и од оние окрузи каде смртноста на коронавирус е помала од десет.

„Претходните истражувања покажаа дека изложеноста на загаден воздух значително го зголеми ризикот од смрт за време на епидемијата на САРС во 2003 година. Значи, мислиме дека нашите резултати се во согласност со тие откритија “, рече Рејчел Холанди, член на тимот на истражувачи од Харвард.

„Ова сознание може да ни помогне да ги охрабриме луѓето изложени на загадување на воздухот да преземат дополнителни мерки и да распределат повеќе ресурси за да го намалат ризикот од смрт од Ковид-19. Веројатно е дека Ковид-19 сепак ќе биде дел од нашите животи, и покрај нашите надежи за вакцини и лекови. Имајќи го предвид ова, ќе треба да размислиме за дополнителни мерки за да се заштитиме од изложеност на загадување за да се намали смртноста од „Ковид-19“ “, рече Кјао Ву, исто така член на тимот од Харвард.

Овие истражувачи ја нагласуваат потребата да се инсистира на зајакнување на регулативите за загадување на воздухот за потенцијално да се намали смртноста од „Ковид-19“. Проф. Џонатан Григс од лондонскиот универзитет „Квин Мери“ рече дека студијата е методолошки веродостојна, но има некои ограничувања, како што е фактот дека некои важни фактори како пушењето не се измерени на индивидуално ниво.

Инаку, САД ја имаат третата највисока стапка на смртност, по Италија и Шпанија.

Друга студија, објавена во италијанското списание „Загадување на животната средина“, заклучи дека високото ниво на загадување во северна Италија може да се смета како дополнителен фактор за голема смртност од коронавирус во областа.

Во истата студија се наведува дека северна Италија е една од областите со највисоко ниво на загадување на воздухот и дека смртноста во регионите Ломбардија и Емилија Ромања до 21 март била 12 проценти, додека во остатокот од Италија била 4,5 проценти. Оваа студија исто така, наведува дека луѓето кои живеат во загадени области се познати дека се повеќе склони кон респираторни проблеми.

Advertisements
To Top