Уште една година за реализација на Брегзит


Топ 10 најголеми фудбалски дербија


Останува точно една година до излегувањето на Велика Британија од Европската унија, според она што беше договорено откако Британците референдумски ја изгласаа оваа опција.

Една година откако британската премиерка, Тереза Меј го иницираше членот 50 за почеток на формалниот процес, ЕУ и Велика Британија успешно ги договорија условите за излегување и 21-месечниот период на транзиција по официјалниот датум на напуштање на Унијата, 29-ти март 2019-та година.

Во 2016-та година, Меј изјави дека Велика Британија ќе биде целосно независна, суверена земја, изјава која подоцна ќе стане дел од т.н. британски „црвени линии“.

Во меѓувреме се поголем број граѓани на ЕУ ја напуштаат Британија, како последица на Брегзит, за што предупредија приврзаниците за останување во Унијата.