Уапсени 15 лица во Кина поради СКАНДАЛ ВРЗАН ЗА ВАКЦИНИ

Кинеските државни медиуми објавија дека вкупно 15 лица се уапсени поради лажирање на податоците во производството на вакцини против беснило.

Меѓу уапсените се наоѓа и извршниот директор на компанијата, Чанчун Чанхгшенг Лајф Сајенсиз, кој е обвинет за лажирање на производството и инспекциските извештаи, откако инспекторите ненајавено дошле во седиштето на компанијата.

Кинеската телевизија ЦЦТВ објави дека се уапсени уште 14 други директори. Претседателот, Сиј Џинпинг и премиерот Ли Кечианг итно бараа истрага и истакнаа дека владата е загрижена поради бесот на јавноста, поради низата скандалио во врска со здравството, особено оние во врска со здравјето на децата.

Светската здравствена организација го поздрави барањето на кинеската влада и наеде дека „потенцијалните ризици можат да се избегнат кога регулаторниот надзор работи добро“.