Секогаш, ништо, јас… Зборови кои ги користат депресивните луѓе?!


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Депресијата менува баш се, од интеракција со луѓето до изразување низ говорот и писмото. Експертите долго се обидуваат да ја одредат врската меѓу депресијата и јазикот, а технологијата им помага доста во тоа.

Во новата студија објавена во Clinical Psychological Science откриваат како по изговорените зборови може да се препознае дали некој ја има оваа распространета психичка болест.

Денес јазичните анализи работат со помош на компјутерите, па е можна обработка на голема количина податоци за неколку минути. Тоа може да помогне во откривањето на јазичните обележја кои можат да му се извлечат на човечкото око. На пример, компјутерот го пресметува процентот на одредени зборови, ги класифицира, ја проучува лингвистичката разноликост, просечната должина на реченицата, граматичките обрасци и слично.

Досега приватните записи за депресивните луѓе биле корисни, како што се записите на музичарот Курт Кобејн кој изврши самоубиство.

Луѓето кои страдаат од депресија претерано користат зборови кои изразуваат негативна емоција, особено како што се осаменост, тага, јадност.

Освен тоа, користат значително повече лични заменки во прво лице еднина, како мене, себе, јас. Значително помалку користат заменки за второ и трето лице, пренесува порталот iflscience.com.

Тој образец сугерира дека депресивните луѓе повеќе се насочени кон себеси, а помалку на поврзаноста со другите. Експертите истакнаа дека заменките всушност се показател на депресија од негативни емоции. Познато е дека затвореноста во сопствените проблеми и социјалната изолација се заеднички одлики на депресијата.

Експертите обратија внимание и на стилот на јазикот, на начинот како луѓето се изразуваат. Проучуваа текстови од 64 различни форуми на кои темите биле врзани за менталното здравје. Обработка следела на податоци на повеќе од 6400 членови.

Се издвоија т.н. апсолутички зборови кои се за отприлика 50% повеќе луѓе кои страдаат од потешкотии или депресија, а дури 80% кај луѓето размислуваат за суицид. Тоа се зборови како секогаш, ништо, во потполност.

Апсолутистички зборови се застапи како и заменките кај потешкотиите и депресивните луѓе додека оние зборови кои искажуваат негативни емоции се парадоксално помалку застапени меѓу луѓето склони на суицид, отколку меѓу останатите.