Цел Либан остана без струја


Што ќе се случува во последното коло во Серија А, Ла Лига и Лига 1


Вчера цел Либан остана без електрична енергија додека земјата се наоѓа среде сериозна економска криза. Извори од владата кажаа дека двете најголеми електрични централи престанале да работат поради недостиг на гориво.

„Електричната мрежа целосно престана да работи напладне и веројатно нема да профункционира неколку дена“, велат владини претставници.

Во изминатите 18 месеци Либан поминуваше низ постојана економска криза и екстремен недостиг на гориво. Тоа го осиромаши народот, ја девалвираше валутата и предизвика масовни демонстрации против власта. Поради недостиг на девизни резерви, земјата тешко може да увезува електрична енергија.

Државната енергетска компанија потврди дека се затворени двете електрични централи, кои обезбедуваа 40% од националните потреби за струја, што довело до целосен прекин во електроснабдувањето.