Торта со злато од 1.000 евра за парче


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Иако некому ќе му звучи луда идејата да се јаде злато, за многу богатите луѓе со перверзно префинет вкус и навики тоа е пракса која своите корени ги влече уште од древен Египет.

Инспирирани од овој нов светски тренд, компанија од Анкара, главниот град на Турција, инаку позната по своите сладолед торти, ја изработи најскапата торта во земјата, објави „Сабах“.

Специјалниот десерт беше претставен на изложба во Истанбул. На тортата работеле 14 слаткари, 21 ден, а употребено било козјо млеко, чоколадо, крем и 340 грама злато за јадење.

„Оваа златна торта е прва од ваков вид во Турција. Направена е од 340 грама 14-каратно злато за јадење“, изјави Јашар Каплан претставник на компанијата.

Според него, тимот што ја изработи тортата, работеше со најмали и најпрецизни инструменти, за да се добие ова своевидно ремек-дело.

Тортата вреди вкупно 56.000 турски лири (8.615 евра). А, парче од неа пак, ќе ве чини околу 1.000 евра.