ТАРАТУР РЕПОРТАЖА: Костур во декември – убавините на егејскиот Охрид


Дерби до Дерби! Комплетен фудбалски викенд ↓↓↓


Костур (или денес на грчки Касториа) е прекрасен град лоциран во западниот дел од Егејска Македонија, истовремено и административен центар на општина Костур и главен град на костурскиот округ.

DSC_0937

DSC_0938

DSC_0941

Самото пристигнување во градот нуди епска глетка на раскошната локација каде што е сместен Костур веднаш над езерските води.

DSC_0947

DSC_0952

Костур лежи на бреговите од Костурското езеро, под падините на планинскиот венец Грамошта (Грамос) и има импресивна полуостровска форма која понира кон езерското пространство на костурските води. Поради тоа, прошетката по кејот на Костур е вистинско уживање кое нуди фасцинантни глетки кои ги полнат очите со убавина.

DSC_0964

DSC_0967

Кога пристигнавме во Костур, на едно малечко плотадче веднаш до езерото се одржуваше некаква прослава на која свиреше блех оркестар кој, меѓу другите, на наша молба ја засвири и познатата егејска песна Ибраим оџа, во одлична инструментална верзија. А исвирија и неколку други македонски песни од егејскиот регион. Кога ја прашавме една од девојките која послужуваше храна на веселбата „што се слави“, таа едноставно ни одговори на шега дека „веселбата е во чест на свинскот месо“ (бидејќи тоа се служеше, заедно со бесплатното вино кое се точеше).

DSC_0969

DSC_0970

Шетањето по костурските улици кои водат од едниот крај на градот кон другиот, како своевиден превој, е само по себе и иницијација во градскиот живот на Костур. Кога сте на „врвот“ од градот кој се наоѓа на извишувањето од малечкиот полуостров, се пружа прекрасна глетка на костурската околина и природа.

DSC_0974

DSC_0978

DSC_0980

Сончевиот декемвриски ден нудеше прекрасни услови за опуштено шетање и впивање на костурските урбани и природни убавини. Истовремено, тоа беше и инспирација и мотивација да го посетиме Костур и на пролет, кога сета природа и зеленило ќе бидат во полн расцут. Срдечно ви препорачуваме да го посетите овој егејски град кој некогаш бил целосно населен од македонско население. И денес, кога ќе влезете во некој угостителски или продажен локал, нема да ве зачуди што добар дел од луѓето разбираат македонски јазик, а некои од нив и одлично го говорат.

DSC_0982

DSC_0984

DSC_0986

DSC_0987

DSC_0991

DSC_0996

DSC_0998

DSC_0999

DSC_1001

DSC_1013

DSC_1018

DSC_1025

DSC_1027

DSC_1029

DSC_1031

DSC_1039

Текст и фотографии: Александар Војнески