Тајните на генијалниот ум: Писмата од Ајнштајн објавени на интернет


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Алберт Ајнштајн, покрај другото, беше пацифист и голем романтичар. А тоа е само мал дел од помалку познатите факти од неговиот приватен живот кои ги криеја досега никогаш објавените дневнички записи и други приватни документи.

Повеќе од 5.000 приватни записи од Ајнштајн отсега се достапни на интернет благодарение на проектот The Digital Einstein кој читателите ги води низ животот на големиот научен гениј во период од 1879 до 1923 година, поточно, во периодот до неговата 44-та година, пренесува Tech Analyst.

Зад овој проект стои тим експерти од Универзитетот Принстон, Технолошкиот институт во Калифорнија и Еврејскиот универзитет во Ерусалим.

„Документите беа внимателно прегледани и избрани. Гo одбравме периодот од 1879 до 1923 бидјеќи тоа е мачно доба за современата наука, а преку писмата од Ајнштајн забележана е интеракцијата меѓу научниците од тој период. Ајнштајн, меѓу другите, се допишувал и со Макс Планк, Ервин Шредингер и Нилс Бор“, изјави Дајана Кормос-Бухвалд, која стои на чело од овој проект, а најави и дополнително проширување на дигиталната база, така што, веќе на почетокот од идната година архивата ќе биде збогатена за уште 1.000 документи кои потоа ќе бидат вметнати во online базата.

Документите се достапни во оригинал, на германски јазик, и во превод на англиски, а софистицираниот начин на пребарување на посетителите на базата им овозможува на едноставен начин да ја истражуваат и прегледуваат содржината. Интернет базата The Digital Einstein е поврзана и со базата Einstein Archives Online која содржи илјадници висококвалитетни дигитализирани фотографии.