СЗО претстави мобилна апликација за мерење на ултравиолетовиот (УВ) индекс


Три дерби натпревари овој викенд ↓↓↓


Светската здравствена организација (СЗО) воведе нова мобилна апликација наменета за паметните телефони која снима информации за нивото на ултравиолетово (УВ) зрачење и предупредува кога е неопходно да се примени заштита од сонце.

Развиен во партнерство со Светската метеоролошка организација (WMO), Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) и Меѓународната организација на трудот (ILO), SunSmart Global UV е бесплатен и се обидува да ја „намали глобалната закана од рак на кожата и штетите поврзани со UV “, се вели во соопштението на СЗО.

Апликацијата користи тековни податоци од метеоролошките услуги. “Доказите покажуваат дека прекумерната изложеност на УВ е главна причина за рак на кожата. Затоа е важно луѓето да знаат кога и како да се заштитат”, рече д-р Марија Неира, директор на Одделот за животна средина, климатски промени и здравје при СЗО.

Се проценува дека повеќе од 1,5 милиони случаи на рак на кожа се дијагностицирани на глобално ниво во 2020 година, соопшти СЗО. „Во истиот период, повеќе од 120.000 луѓе ширум светот ги загубија животите од болеста“, се вели во соопштението.

Особено во текот на летото, нивото на УВ зрачење е многу високо, а заштитата на кожата е важна, нагласи СМО. Во зависност од типот на кожата, изгорениците може да се појават само по 15 минути на сонце без заштита. Според WMO, УВ зрачењето е оценето на скала од 1 (ниско) до 11 или повеќе (екстремно). Се препорачува заштита од сонце од ниво 3.

Во Европа, радијацијата често достигнува осмо ниво во текот на летните денови, рече портпаролот на WMO.