СЗО предупредува: Индиската мутација на коронавирусот е вознемирувачка

Според Светската здравствена организација, индиската мутација на коронавирусот е „вознемирувачка” и веќе е проширена во повеќе од 30 земји.

Прелиминарните студии покажуваат дека мутацијата се шири полесно од другите варијанти и бара понатамошно проучување.

Официјалниот став на СЗО е дека досега развиените вакцини продолжуваат да бидат ефикасни против индиската мутација. Сепак, на последната прес-конференција беше кажано дека може да има некои докази за „намалена неутрализација”.