Судот за човекови права во Стразбур ја осуди Бугарија за антисемитизам


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Европскиот суд за човекови права во Стразбур донесе обвинителна пресуда против Бугарија во два случаи во вторникот прогласувајќи ја за виновна за антисемитски и дискриминаторски пораки во книгите и говорите на лидерот на Атака и општински советник во Софија, Волен Сидеров (фото горе), објави Советот на Европа.

Екстремната реторика против Ромите, Турците, Евреите, католиците и сексуалните малцинства е карактеристична за Сидеров уште од почетокот на векот. Овој поранешен новинар ја основа својата проруска националистичка партија Атака во април 2005 година и од тогаш е дел од парламентарниот живот на земјата. Во 2017 година Атака учествуваше на изборите во коалицијата „Обединети патриоти“ заедно со ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов. Откако добија повеќе од 9% од гласовите формираа влада со премиерот Бојко Борисов. Во 2019 година Волен Сидеров беше протеран од заедничката парламентарна група на коалицијата.

Позадината на двата случаи во кои Бугарија беше осудена во вторникот за кршење на правото на почитување на приватниот и семејниот живот и забраната на дискриминација датира од 2002 година кога беше објавена книгата на Сидеров „Бумерангот на злото“, во која геноцидот на Евреите за време на Втората светска војна беа дефинирани како „големата измама наречена холокауст“. Ова дело е основата на жалбата на Габриела Бехар и Кетрин Гутман до Стразбур. Двете жени се со еврејско потекло и на почетокот на 2006 година учествуваа во судска постапка против Сидеров според Законот за заштита од дискриминација. Сепак, Софискиот окружен суд (ДКС) го подели случајот на вкупно 8 случаи, поделувајќи ги побарувањата на погодените граѓани во неколку главни групи.

Бехар и Гутман го повикуваат судот да го задолжи Сидеров да се воздржи од давање изјави со дискриминација на луѓе од еврејско потекло и јавно да се извини за неговите наводи во неговите книги „Бумерангот на злото“ (2002) и „Силата на мамонот“ (2004). Во тужбата се споменува и дел од првиот парламентарен говор на Сидеров како пратеник на 11 јули 2005 година, во кој тој изјави: „Бугарија пред сè, Бугарија за Бугарите!“