Спотот од Мадона кој беше забранет пред 20 години – објавено оригиналното видео


Шанса да станеш YouTuber! Приклучи се! ↓↓↓


Мадона го објави оригиналното видео за нејзината песна American Life, кое беше забрането поради несоодветна содржина пред 20 години.

Петминутното видео на почетокот изгледа нормално. Манекенки шетаат по пистата во костими, а Мадона пее за животот под рефлекторите, но тогаш сцената одеднаш се претвора во нешто сосема поинакво. Наскоро манекенките се заменети со луѓе кои ги претставуваат жртвите на војната, следуваат сцени на насилство, а на пистата има крв и многу болни сцени.

Телата на крвавите луѓе без екстремитети потоа се влечат по пистата, а во позадина се пуштаат слики на вистински жртви од војната, додека публиката во видеото се смее, а потоа има сцена во која тенковска граната ја разнесува истата публика.

Видеото требаше да биде објавено во времето на американската инвазија на Ирак, односно за време на владеењето на Џорџ Буш, а Мадона беше критикувана за видеото уште пред да го објави. Таа на крајот објави многу поблага и цензурирана верзија на American Life, која беше „соодветна за јавноста“.

„Решив да не го објавувам видеото поради воспалителната состојба во која се наоѓа светот во моментов и од почит кон војската, што многу ја поддржувам и ценам. Не сакам никого да навредам и не сакам ова видео да биде погрешно сфатено“, објасни Мадона во 2003 година.

Меѓутоа, сега таа очигледно се предомислила и видеото е објавено во оригиналната верзија.