Скопје, учи од Нанџинг: Со паметни инвеститори, нема фрка со загаденост


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во 2018 година, во кинескиот град Нанџинг, ќе биде завршена со конструкција „вертикалната шума“ која е спонзорирана од од италијанскиот архитект Стефано Боери.

Комплексот ќе биде составен од две кули со висина од 200 и 108 метри, кои на тераси ќе бидат засадени со над 1.000 дрва и 2.500 грмушки. Оваа природна шума ќе го подобри квалитетот на воздухот и ќе стане нов препознатлив белег на Нанџинг.

Во 200-метарската зграда ќе има канцеларии, музеј, школо од „зелена“ архитектура и клуб, а во пониската кула ќе биде сместен Hyatt хотел со базен за пливање на неговиот покрив.