Што сè не ќе им текне!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Фотографија од огромна риба со необично лице кое потсетува на горила, предизвика бројни реакции на социјалните мрежи.

Сликата со необичното суштество ја сподели Мајк Холстон и досега собра над 300.000 лајкови и околу 15.000 коментари.

„Ова е возрасен мажјак од алжирска риба-горила. Единките од овој вид обично растат меѓу 90 и 120 сантиметри, па ми се чини, овој јадеше мали китови во текот на зимата и ја достигна својата максимална големина. Овие алжирски риби-горили обично патуваат во јато, и тоа само во септември, кога (океанско-воздушната струја) Ел Нињо има најголема брзина“, посочи Холстон во објавата.

Сликата од „бизарното“ суштество загрижи, вознемири, заинтригира многумина. Но, брзо беше откриено дека се работи само за шега и фотомонтажа.

Американските интернет-страни за откривање факти потврдија дека фотографијата, како и приказната за оваа риба, се всушност лажни. Се работи за „Фотошоп“ спој од фока, риба и горила. Мајк и неговата страница имаат над шест милиони следачи, а тој обично споделува занимливости и факти за природата и животните.