Што крие оваа сина светла точка на џуџестата планета Церес?

Астрономите и останатите ентузијасти од сферата на вселенските истражувања, со возбуда и нетрпение чекаа слики од 2015 година во подобра резолуција на мистериозните светли точки во средината на џуџестата планета Церес.

Многумина се прашуваа што би можело да биде – замрзнати планини, непозната геолошка формација, структура направена од некоја древна раса вонземјани? Податоците од вселенското летало Down на НАСА конечно покажаа голема количина натриум карбонат, или еден вид сол, свети во кратерот „Октатор“.

Но, изгледа дека нема да заврши мистеријата што го обвива ова далечно космичко тело. Експертите што стојат зад проектот Down, сонда што со години беше во орбитата на оваа џуџеста планета, заклучиле дека океан што ја покрива скоро целата површина на оваа џуџеста планета може да се крие на Церес.

Планетарните научници сметаат дека би било добро да се испрати нова мисија на Церес за подетално да го испита нејзиниот потенцијал за живот, но и да се испита дали има знаци на вонземски живот на тоа вселенско тело.

Церес се наоѓа во астероидниот појас помеѓу Марс и Јупитер и е најголемиот астероид во Сончевиот систем и единствената џуџеста планета поблиску до нас отколку Нептун.

Исто така е единствениот астероид во астероидниот појас што е доволно голем за да се доведе во својата гравитација приближно со сферичен облик, што е една од причините зошто Церес се смета за џуџеста планета со модерната класификација.

Изворот на натриум карбонат на Церес одамна е мистерија. Дали е формиран од подземен мраз што се стопил од удари што го создале кратерот, а потоа повторно се заладил? Или, имало резервоар со солена вода длабоко под површината за време на ударот што излегол на површината за време на ударот, што би значело дека внатрешноста на Церес е многу потопла отколку што се сметаше порано? И што ако таму сè уште има океан со солена вода?

Натриум карбонатот на Земјата се наоѓа околу хидротермалните отвори што се наоѓаат длабоко во океанот. Иако тие се далеку од сончевата светлина, овие отвори се полни со живот, бидејќи синџирот на исхрана во областа се заснова на бактерии кои произведуваат енергија преку хемиски реакции, а не преку сончева светлина, пишува Science Alert.

Друг тим научници, кои користеле исти податоци, откриле дека кората на оваа џуџеста планета е доста порозна, но дека порозноста се намалува со длабочината.

Иако кратерот е стар околу 20 милиони години, многу докази сугерираат дека солта на површината е многу помлада, односно дека се формирала по формирањето на кратерот. Сликите со висока резолуција на површината покажуваат дека замрзнатите вулкани на Церес можеби биле активни уште пред два милиони години, што укажува на тоа дека на тоа тело има извор на солена вода.

Ова тврдење е поткрепено со изненадувачко откритие – присуство на редок минерален хидрохалит на самиот врв на најистакнатото место на кратерот „Октатор“. На овој минерал му е потребна влага затоа што дехидрира многу брзо – во рамките на, според пресметката на тимот, неколку десетици до неколку стотици години; што сугерира дека избувнал неодамна на површината на Церес.

Седиментот на различни соли на површината на оваа џуџеста планета укажува на нешто друго – дека солите потекнувале од различни извори.

НАСА неодамна започна сериозно да размислува за испраќање нова мисија на Церес.

Новите истражувања за постоењето на океан под површината на Церес се објавени во стручните списанија „Nature Astronomy, Nature Geoscience и Nature Communications “.