Што е висцерална маст и зошто е опасно?

Што е висцерална маст и зошто е опасно?

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Многу луѓе мислат дека се здрави доколку на прв поглед изгледаат слабо и затегнато, но тоа не е гаранција за здраво тело…

Пред да почнеме да зборуваме за висцералните маснотии, мора да напоменеме дека во телото постојат два вида масни наслаги: поткожно и висцерално масно ткиво. Поткожното масно ткиво е видливи масни наслаги што можеме да ги видиме и всушност се наоѓа помеѓу кожата и мускулните ѕидови. Таквото сало можеме да го штипкаме и допираме и тоа е најчеста причина поради која луѓето одат на диета.

Сепак, постои и поопасен вид на масни наслаги, а тоа е висцерална маст.

Висцералните масти се всушност маснотии што се акумулираат зад мускулниот ѕид, на вашите витални органи како што се срцето, црниот дроб, бубрезите и панкреасот. Оваа маст е поопасна затоа што не се манифестира физички и затоа што ја ограничува работата на органите и нивната ефикасност.

Токму висцералните маснотии се одговорни за различни патолошки состојби како што се дебелина, висок крвен притисок, кардиоваскуларни заболувања, дијабетес тип 2, па дури и некои видови на рак! Најголемиот проблем со висцералните маснотии е тоа што не се гледа со око, па затоа треба да одите на лекарски прегледи, како на пример ултразвук, за да ја проверите состојбата на вашето тело.

Она што најмногу води до појава и создавање на вицерални наслаги е:

  • Физичка неактивност
  • Прекумерно консумирање алкохол и пушење
  • Нема доволно сон
  • Стрес
  • Потрошувачка на нездрави, слатки и преработени производи
  • Генетика
  • Стареење

Лекарите советуваат дека физичката активност е најдоброто решение против таложење на висцералните масти на органите, затоа задолжително тренирајте и водете физички активен живот доколку сакате да бидете поздрави и да живеете подолго.