Што е сапиосексуалност? Ние го дефинираме овој контроверзен сексуален идентитет

Што е сапиосексуалност? Ние го дефинираме овој контроверзен сексуален идентитет

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Ако чувствувате дека „да се биде паметен“ е највисокиот комплимент што можете да го дадете или да го добиете, постои можност да сте сапиосексуалец. Еве за што се работи…

Ако сте VOP (многу онлајн личност), големи се шансите дека веќе сте слушнале за сапиосексуалноста. Веќе некое време се споменува овде-онде на мрежата, за да дојде во центарот на вниманието во 2019 година кога Марк Ронсон го привлече вниманието на тоа, наведувајќи дека го препознава во описот на терминот. Марк подоцна ја повлече таа изјава само за да ја повтори следната година. Како и да е, оваа тема стана вирална.

Ако, сепак, не сте слушнале за тоа, подолу даваме објаснување: има одговори на прашањата „Што е сапиосексуалност“ и „Дали сум сапиосексуалец?

Сапиосексуалност, дефиниција

Станува збор за чувство на сексуална привлечност кон интелигенцијата. Интелигенцијата е попривлечна за сапиосексуалците отколку другите позитивни особини на личноста, како што се смислата за хумор, посветеноста на семејството или емпатијата.

Сапиосексуалноста обично се смета за комплементарен сексуален идентитет. Ова значи дека повеќето сапиосексуалци првенствено се идентификуваат на некој друг начин, како што се стрејт, геј или бисексуалци.

Забелешка: Интелигенцијата е субјективна категорија. Кога го користиме овој термин, всушност зборуваме за перцепцијата на интелигенцијата. Тоа не е нешто што може објективно да се мери бидејќи доаѓа во различни варијанти, како што се емоционална, духовна, лингвистичка, логична и други видови интелигенција. Типот на интелигенција што човекот го цени над другите зависи од неговото воспитување, политичките убедувања, медиумите и другите содржини што ги консумира итн.
На пример, еден сапиосексуалец може да биде привлечен од лекарите затоа што нивните родители ги научиле да ја ценат таа професија над сите други. Друг тип на сапиосексуалци може да биде невозможно да се чувствуваат привлечени од некој со кој не можат да водат филозофски разговори.

Дали сапиосексуалноста е честа?

Истражувањата во оваа област во моментов се ограничени, така што нема веродостојни научни податоци. Сепак, постојат некои показатели. На пример, страницата за запознавање се наведува дека во 2017 година, 0,5% од нивните членови се изјасниле како сапиосексуалци.

Нешто поинаква е статистиката наведена во стручното списание Intelligence, во кое се наведува дека 1 до 8% од населението може да се идентификуваат како сапиосексуалци. Сепак, истата студија тврди дека најмалку 90% од испитаниците сакаат нивниот партнер да биде интелигентен.
Да бидеме појасни: да сакаш интелигентен партнер не е исто како да се чувствуваш сексуално возбуден од неговата интелигенција.

Па, како да знаете дали сте сапиосексуалец?

Дали сум сапиосексуалец? 5 знаци кои може да укажуваат на тоа

  1. Ве привлече оваа статија.

Дали се препознавате себеси во дефиницијата за овој поим? Ако е така, постои можност да сте сапиосексуалец. Исто така, проверете дали има други маркери (подолу) кои може да го покажат ова. И уште еднаш да напоменам: А сапиосексуалноста е само уште една етикета која ги класифицира луѓето во категории врз основа на одредени заеднички карактеристики, а факт е дека секој од нас е уникатен и дека категоризациите се нешто што треба да се сфати само пробно и многу лабаво.

  1. „Да се ​​биде паметен“ го сметате за највисок комплимент.

Сапиосексуалците првенствено ги привлекува интелигенцијата. За нив оваа особина е многу поважна од стилот, смислата за хумор, зрелоста, дружељубивоста… Ако за луѓето што ви се допаѓаат, првото нешто што ќе го кажете е „Тој/таа е толку паметен“ или „Можам да разговарам“. него/неа со часови“ – ова е уште еден показател што упатува во насока на сапиосексуалноста.

  1. Некој ве привлекува дури откако ќе се уверите во неговата/нејзината интелигенција.

Брз тест: Можете ли да помислите на време кога воопшто не ви се допаѓа некој додека не го откриете следново:

Забележувате дека чита книга која многу ја цените.
Сте имале инспиративна филозофска дебата со него/неа за прашање кое ви е важно.
Дознавте кое е неговото/нејзиното занимање или хоби.
Дознавте кои училишта ги завршил.
Сте ги прочитале неговите коментари на социјалните мрежи, неговиот блог или книгата што ја напишал.

  1. Го изгубивте интересот за некого кога забележавте дека не е многу интелигентен.

Од друга страна, ако ова ви се случило откако разговаравте со личност која првично ви се допаднала, ова е исто така еден од показателите дека можеби сте сапиосексуалец.

  1. Најрасположени сте за секс по некој интелектуален разговор или настан.

Ова сугерира дека кај вас интелектуалната стимулација е поврзана со сексуалната стимулација, што е карактеристика на сапиосексуалноста.