Што е пред-тренинг?

Што е пред-тренинг?

Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Пред-тренингот се додатоци во исхраната кои потенцијално може да ви помогнат да имате подобри перформанси и полесно да се опоравите после тренинг.

Иако тие се генерално безбедни, пред-тренингот има одредени ризици (на пример, интеракции со лекови), а има и мешани резултати поврзани со нивната ефикасност.

Ако размислувате да ги користите овие производи, најдобро е претходно да разговарате со давател на здравствена заштита.

Без разлика дали сте вежбале некое време или штотуку сте го започнале вашето вежбање, можно е да сте слушнале за земање на додаток пред вежбање.

Пред-тренингот се додатоци во исхраната кои можете да ги земате пред да вежбате. Употребата на овие додатоци е предложена за да ви помогне да имате подобри перформанси додека се вклучувате во вашата рутина за вежбање.

Ако никогаш претходно не сте користеле пред тренинг, можеби сте љубопитни за тоа како функционираат и кои состојки ги содржат. Еве што треба да знаете за пред тренинг.

Што прави пред тренинг додатокот?

Постојат неколку работи што овие видови додатоци тврдат дека ги прават, вклучувајќи:

Канцеларија за додатоци во исхраната. Додатоци во исхраната за вежбање и спортски перформанси – информативен лист за потрошувачите.

 • Подобрување на нивото на енергија
 • Подобрување на вашите перформанси за време на вежбање
 • Помага при опоравување после тренинг
 • Подготовка на вашето тело за вежбање
 • Намалување на исцрпеноста или можноста за повреди на тренинг

Што е пред-тренингот?

Пред-тренингот може да има различни форми (на пример, апчиња, прашоци или шипки), а исто така се разликуваат во однос на состојките што ги содржат. Состојките во додатоците во исхраната за вежбање или спортски перформанси се движат од витамини и минерали до протеини и состојки од растително потекло (на пр. женшен или сок од репка).

За додатоците насочени кон вежбање и атлетски перформанси, постојат 21 различни типови на состојки кои може да се користат. Некои од нив се природно присутни, или во вашето тело или во храна од растителна или животинска основа. Сепак, не сите од нив работат за подобрување на вашите перформанси за време на тренинзите.

Некои од состојките кои вообичаено може да се користат во додаток пред вежбање се:

Кофеин: Кофеинот е стимуланс кој може да помогне во познанието и перформансите за време на вежбањето со намалување на заморот

Аминокиселини со разгранет ланец (BCAA): се размислува за подобрување на мускулната издржливост и намалување на оштетувањето на мускулите предизвикано од вежбање

Нитрати (агенси на азотен оксид): Зголемете го протокот на крв во мускулите што активно ги користите

Креатин: ги подобрува перформансите и помага при предизвикувачки адаптации во тренингот

Бета-аланин: го подобрува вежбањето на ниво на висок интензитет со намалување на акумулацијата на млечна киселина што може да предизвика замор кај спортистите

Важно е да знаете кои состојки се во вашиот избор пред тренинг. Ќе сакате да ја проверите етикетата за да се осигурате дека сите состојки се наведени со јасно наведени количините на секоја состојка.

Дополнително, додатоците во исхраната треба да вклучуваат само „диететски состојки“ (на пример, витамини, билки). Не се дозволени фармацевтски состојки (на пр., лекови на рецепт) во додатоците. На компаниите кои произведуваат додатоци, исто така, не им е дозволено да кажат дека додатоците можат да бидат корисни во дијагностицирање, лекување, лекување или спречување на болести.

Колку време е потребно за да започнете?

Ако планирате да пиете пред вежбање, можете да го направите тоа кратко пред да започнете со тренингот.

Една студија покажа дека учесниците кои земале додатоци пред вежбање го правеле тоа помеѓу 15 и 60 минути пред вежбањето. Сепак, повеќето ги земале додатоците помеѓу 15 и 30 минути, што е временски интервал усогласен со она што повеќето производители на суплементи го препорачале на етикетите на нивните производи.

Потребни се повеќе истражувања за да се утврди точно кога започнува пред тренингот и колку долго може да ги почувствувате нивните потенцијални придобивки. Сепак, должината на времето што е потребно за да функционира пред тренингот и колку долго траат ефектите може делумно да зависи од видот на додатокот што сте го земале.

На пример, ако земате креатин како додаток сам по себе, може да биде корисен на краток рок (т.е. неколку минути) кога правите вежба како што е спринт. Во исто време, креатинот не се покажал како корисен подолг временски период.

Дали е безбедно пред тренинг?

Некои студии покажаа дека за краткорочна употреба (т.е. осум недели или помалку), пред-тренингот е безбеден за преземање. Потребни се повеќе истражувања за да се открие дали нивното подолго користење е повеќе, помалку или исто толку безбедно.

Додатоци пред тренинг не се препорачуваат за секого. Додатоци што се користат за да помогнат во перформансите се за возрасни само во повеќето ситуации.

Исто така, лицата со медицински состојби како што се рак, срцеви проблеми, Паркинсонова болест и нарушувања на тироидната жлезда (на пример, хипотироидизам), исто така, треба да се консултираат со лекар пред да користат додатоци. Некои суплементи можат да стапат во интеракција со лекови или третмани и да ги направат помалку ефикасни.

Секогаш разговарајте со вашиот лекар

Пред-тренингот содржи исклучително високи дози на кофеин кој може да биде штетен, па дури и опасен по живот, особено за младите спортисти и деца. Секогаш разговарајте со вашиот лекар пред да додадете пред-тренинг на вашиот режим на вежбање.

Несакани ефекти

Додатоците пред тренинг може да имаат несакани ефекти како додатоците во исхраната воопшто. Потенцијалот за несакани ефекти може да биде различен помеѓу состојките и дозите на тие состојки. Некои несакани ефекти кои може да се појават вклучуваат:

 • Дијареа
 • Гадење
 • Стомачни грчеви
 • Горушица
 • Замор
 • Несоница
 • Главоболки
 • Вртоглавица
 • Зголемување на телесната тежина (од задржување на вода)

Интеракции со лекови

Исто така, постојат состојки во додатоците пред тренинг кои можат да имаат интеракција со сите лекови што ги земате. Женшенот е состојка што може да ги направи лековите за разредување на крвта помалку ефикасни. Исто така, лековите за чиреви може да предизвикаат кофеин да го напушти вашиот систем – што резултира со потенцијал да се доживее несакани ефекти од кофеин подолго.

Несоодветни или забранети состојки

Освен проверка на етикетата за количеството состојки, треба да размислите и за други опции пред вежбање доколку има состојки што не треба да ги има во производот што сакате да го користите.

Иако американската Администрација за храна и лекови (ФДА) не ги разгледува или одобрува вежбите и спортските додатоци во исхраната, агенцијата ги регулира. Освен лековите на рецепт, други состојки кои може да бидат несоодветни за употреба во додатоци во исхраната вклучуваат:

 • Стимуланти
 • Стероиди
 • Состојки слични на хормони
 • Други контролирани супстанции како што се опиоиди, депресанти, халуциногени итн.

Неодобрени лекови

Некои состојки веќе не смеат да бидат во додатоците во исхраната бидејќи ФДА ги смета за небезбедни и затоа што немаат истражувачка поддршка за нивната ефикасност. Состојките вклучуваат:

Андростендион: прохормон кој телото го претвора во тестостерон

Диметиламиламин (DMAA): Стимулант

Ефедра: растение кое содржи стимулативни соединенија наречени ефедрински алкалоиди

Сите три состојки беа забранети да се вклучуваат во додатоците, при што андростендионот и ефедра станаа забранети во 2004 година и DMAA станаа забранети во 2013 година.

Дали е ефективно пред тренинг?

Ефективноста на додатоците пред тренинг може да варира. Поединечни состојки во додатоците може да имаат свои нивоа на ефикасност, но тие нивоа може да се променат кога се комбинираат поединечните состојки.

На пример, употребата на кофеин е измешана во студиите кога станува збор за ефикасноста. Една студија покажа дека, во споредба со лицата кои користеле плацебо и основни третмани, учесниците кои користеле додаток на база на кофеин имале зголемена просечна количина на моќ.

Сепак, други истражувања покажаа дека користењето на додаток пред тренинг, или земањето слична доза на кофеин, не ги подобрува перформансите за време на вежбањето со отпор.

Исто така, постои идеја дека различни додатоци може да бидат повеќе или помалку ефикасни за некои видови тренинзи од другите. Истражувањата сугерираат дека додатоците пред вежбање со повеќе состојки (MIPS) се одлични за мускулна издржливост, но не и за сила. MIPS понуди и мешани резултати за моќ и можни позитивни резултати за вежби за издржливост.

Други размислувања за додатоците пред тренинг

Иако некои додатоци пред вежбање може да бидат корисни за перформансите, важно е да се осигурате дека тие не се замена за хранливите материи што ги добивате од вашата исхрана како:

 • Витамини и минерали
 • Јаглехидрати
 • Протеини
 • Масти

Ако вежбате долги временски периоди (на пр., повеќе од еден час) или во средини каде што ќе изгубите многу течности, да останете хидрирани е уште еден начин да се покажете најдобро. Дополнително, правилното физичко кондиционирање и тренирање може да ги зголеми и перформансите.

Но, ако сè уште сте заинтересирани за пред-тренинг, консултирајте се со давател на здравствена заштита за да одредите дали и каков тип на пред-тренинг може да биде соодветен за вас.