Себеси се нарекува „најсреќниот човек на светот“ – 20 години живее по туристички „крузери“

Последниве 20 години Марио Салседо својот живот го поминал на ексклузивните туристички „крузери“, поради што себеси се нарекува „најсреќниот човек на светот“.

Салседо поминал 21 година како финансиски директор на мултинационална компанија, а според неговите сопствени проценки поголемиот дел од тоа време го поминал на патување. Ваквиот начин на живот, обележан со постојани летови со авион, во еден момент го изморил и решил да направи радикален пресврт во животот.

Предвремено се пензионирал и решил остатокот од животот да го помине во патување, но овој пат исклучиво за свое задоволство. Заситен од авионски патувања, Марио решил да патува со брод, а својот нов дом го нашол на бродовите за крстарење.

„Бев болен и уморен од авиони“, изјавил тој за Mental Floss, додавајќи дека во Мајами, каде што живеел во тоа време, постојано гледал крузери во пристаништето и секогаш бил љубопитен за тоа како е да се плови со нив, и кога се качил прв пат, знаел дека сака да крстари до крајот на животот.

Тој го започнал своето прво патување во 1997 година, а при следните три, Салседо ги испробал речиси сите крстарења и бродови што можел да ги резервира, барајќи ја вистинската комбинација на удобност, атмосфера и уживање. Тој пловел до Скандинавија, Јужна Америка и Европа, грицкал храна и комуницирал со екипажот.

Во јануари 2000 година, стапнал на Voyager of the Seas, во тоа време најголемиот брод на Royal Caribbean. Имало иновативни атракции, како што се ѕид за качување, дарежливи награди за лојалните патници и персонал кој бил срдечен со Салседо.

„Ми требаше стабилност. Ја избрав линијата за крстарење за која мислев дека е најдобра, и се случи да биде Ројал“, рече тој, додавајќи дека обично има 15 или 20 луѓе на секое крстарење со кои се спријателувал на минатите патувања.

Салседо го добил прекарот Супер Марио за време на неговиот живот на крузерите, а не бил на брод само за време на забраната за пловидба поради пандемијата на коронавирус. Тој вели дека животот на крузер има многу придобивки.

„Не морам да го вадам ѓубрето, не морам да чистам, не морам да си ги перам алиштата. Ги елиминирав сите активности со додадена вредност, па го имам целото време на светот на располагање за работи во кои уживам“, изјавил тој за Њујорк Тајмс.

Важи за најсреќниот човек на светот иако е сингл. Тој вели дека лесно се спријателува со екипажот, но никогаш не оди на организирани патувања со групи патници. Повеќе сака да ужива во кујната на бродот, во цигарата во бродскиот бар, да чита, да сурфа, да планира нови дестинации, вечерните часови на концерти на крузерот, но и во пливање и нуркање.

Салседо вели дека животот на море, како што си избрал, сепак има некои недостатоци.

„Секој од пријателите што ги имав на копно прилично се откажаа од мене. Тоа е еден од недостатоците. Никогаш не сум дома, така што вашите односи едноставно венеат“, рече тој, додавајќи дека е невозможно да не изгубите контакт со реалниот свет кога живеете на крузер.