СЕ ПОЈАВИ И ГРЧКИОТ НОН ПЕЈПЕР: Нови детали од СКАНДАЛОЗНИОТ договор!


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Се појавуваат нови детали од контроверзниот договор меѓу Заев и Ципрас кој предвидува целосно обезличување на Македонија. Вчера македонскиот премиер се обиде да го претстави како голема победа, а лидерот на опозицијата како капитулација, но ако им веруваме на грчките медиуми, ова е голема победа за нивните власти. Македонија се откажува од своето име, своето минато, а сите заложби на минатите влади да бидеме признати под уставно име, веднаш паѓаат во вода!

Како што пренесоа дел од македонските медиуми, во грчкиот печат се објавија повеќе точки од договорот кои и тоа како го загрозуваат македонскиот национален идентитет, а според Грците тие воопшто нема да не признаат како Македонци, туку како граѓани на Severna Makedonija (без англиски превод). Според овие точки, ние ќе мора да се откажеме од нашето минато, и да се согласиме дека немаме никаква врска со нашите предци. Ако им веруваме на грчките медиуми, нашата влада се согласила на промена и на преамбулата на уставот, а во иднина ќе немаме право дури ни нашите институции да ги нарекуваме „македонски“, како што е МАНУ, МРТ и тн.

Еве ги објавените точки во грчките медиуми:

1. Договорот е целосно во согласност со националната црвена линија за комплесно име со географска одредница за ерга омнес употреба, која се иста 20 години.

2. Прифаќањето на erga omnes е голем дипломатски успех за Грција, бидејќи не беше прифатено во минатото. Ова значи дека нашите соседи не само што ќе го користат договореното име во нивните меѓународни односи, меѓународни организации, меѓународни форуми и меѓународни документи, туку и во рамките на земјата.

3. Името „Република Северна Македонија”, кое во нашата земја ќе биде признаено како „Severna Makedonija (без англиски превод)”, става крај на иредентизмот во името „Република Македонија”, кое е уставното име на соседот и кое е признато од повеќе од 140 држави во билатералните односи, вклучувајќи ги САД, Русија и Кина.

4. Владата, не само што успеа само да го натера Скопје да прифати ерга омнес, туку и го обврза соседот на директна уставна ревизија.

5. Уставната ревизија е огромна победа за Грција, бидејќи таа беше дел од нашите црвени линии, кои ги имавме во изминатите 20 години, а беше следена од сите партии и влади, но тоа беше црвената линија и на сегашната влада, а Скопје никогаш претходно не се согласила да го промени својот устав со меѓународен договор.

6. Договорот предвидува Грција да го ратификува договорот само откако ќе заврши уставната ревизија во соседната земја. Поканата за НАТО и отворањето на фондовите на ЕУ ќе се спроведува по ратификација од страна на македонскиот парламент на договорот, но нејзиното пристапување кон двете организации ќе биде направено по уставната ревизија, бидејќи поканата експлицитно вели дека е неважечка ако не е исполнет договорот.

7. Со овој договор, ја земаме назад нашата историја, симболи и традиција, бидејќи во договорот со соседната земја се прифаќа разликата меѓу грчките Македонци, нивната древна грчка култура, нивниот јазик и регионот во кој живеат и народот на таа земја со своја историја, јазични и културни карактеристики од друга страна (види член 7 подолу).

8. Името ќе биде запишано во македонскиот устав со ревизијата. Во исто време, повеќе од 140 земји кои ја признаваат земјата денес со терминот Македонија ќе ја препознаат како Северна Македонија.

9. Името целосно ја издвојува оваа земја од грчка Македонија и нејзините три региони (Источен, Централен, Западен).

10. Крај на неодговорноста се потврдува на повеќе формални начини, бидејќи гаранциите се дадени на најексплицитен и недвосмислен начин, кој елиминира, спречува и ги сузбива сите видови на ирационална реторика и акции, без разлика дали доаѓаат од јавни или приватни ентитети.

11. Договорено е сите ирационални референци да бидат избришани од уставот на соседот. На пример, а) ќе се отсрани, верното копирање на соодветното поглавје во грчкиот Устав. Во овој контекст,членовите за заштита на „македонските малцинства” во соседните земји ќе бидат отстранети; б) статијата за заштита на границите се заменува со бришење на сите проблематични референци; в) се отстранат сите дури и имплицитни историски референци на иредентистички ставови во Преамбулата на Уставот.

12. Договорот предвидува дека државјанството во Северна Македонија ќе биде Македонско / државјанин на Република Северна Македонија. Овој унифициран термин го заменува простото „македонско” во моментов на патните исправи, така што тоа е јасно подобрување.

Грција ќе го признае државјанството / државјанството како „граѓани на Severna Makedonija”.

Се забележува дека поимот „националност” е различен од етничката припадност. Како резултат на тоа, договорот не ја признава националноста / нацијата, туку правото на самоидентификација на граѓаните на соседот. Членот 7 од договорот наведува дека нашите граѓани имаат можат да продолжат да ги идентификуваат нашите соседи со кој било термин што го користат. (види член 7 подолу)

13. Нашите соседи веќе го сменија името на аеродромот, нивниот автопат и нивниот стадион. Ќе има размена на споменици со Општина Солун или ако размената не се одвива, договорот предвидува дека соседната земја ќе има плакети на статуите и споменици за да стане јасно дека тие се симболи на грчката култура (на пр. Скопски плоштад ќе има натпис дека се однесува на хеленистичкиот период и ќе биде обележан како симбол на пријателството на Грција – Македонија).

14. Иако „македонскиот јазик” бил признаен од страна на Грција во рамките на ОН од 1977 година, договорот содржи дополнителна јасна формулација дека тој припаѓа на семејството на словенски јазици, како и експлицитниот запис дека овој јазик е одвоена од античката грчка култура и грчко-македонското јазично наследство.

15. Сите агресивни определби на владини и јавни институции, како и државни / културни организации финансирани од државата ќе бидат дефинирани со терминот „Северна Македонија”, додека дефиницијата „Македонија” се укинува.

16. Ќе биде формирана Работна група на експерти, која ќе мора да се занимава со прашања за трговски марки од 2019 година во рок од 3 години.