Реплика на Мона Лиза стара скоро 4 века продадена за над половина милион евра


Ep.1 Urban Explorer: Каде да пиете најдобро кафе во Скопје!? ↓↓↓


Реплика на познатото сликарско дело „Мона Лиза“ од култниот Леонардо да Винчи, изработена во 17. век, беше продадена на аукциско наддавање во Париз за високи 552.500 евра.

Цената што ја постигна сликата е многу повисока од првичната проценка, која беше помеѓу 70 и 90 илјади евра.

Оригиналната „Мона Лиза“, на која сликарот почнал да работи во 1503 година, е изложена во музејот Лувр повеќе од 200 години.

Се верува дека на сликана Лиза, сопруга на трговец со свила од Фиренца, Франческо дел Џокондо.