Продолжувате да ги заборавате клучевите од автомобилот или телефонот? Психолозите објаснуваат што значи ова

Продолжувате да ги заборавате клучевите од автомобилот или телефонот? Психолозите објаснуваат што значи ова

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Зошто постојано ги забораваме клучевите или телефонот? Психолозите објаснуваат зошто ова ни се случува постојано и како да го спречиме тоа.

Секој ден започнува на ист начин: избезумено ги барате клучевите или телефонот и веќе доцните. Колку и да ве полуди, не грижете се, не сте на пат кон деменција, ниту пак е прв знак за Алцхајмерова болест. Психолог објаснува зошто сме толку заборавни и како да го решиме тоа.

Зошто ги забораваме секојдневните работи?

Дури 90 отсто од луѓето редовно забораваат некои секојдневни работи: каде ги оставиле клучевите од станот, клучевите од автомобилот, телефонот, паричникот… Сепак, според истражувањето на IPSOSA, клучевите и телефоните се убедливо најчесто заборавени. Оваа информација не е изненадувачка, но сепак останува прашањето: зошто ги забораваме клучевите или телефонот?
Психолозите Меган Сумерацки и Алтеа Нед Каминске го истражуваа феноменот на ова заборавање. „Одреден степен на заборав е сосема природен. Ова му овозможува на мозокот да запомни позначајни информации“, заклучија тие.

Меморијата не е само збирка на различни моменти и податоци. Наместо тоа, тоа е флексибилно складирање каде работите постојано се менуваат, како табла за бришење записи. Токму затоа е добро да не го затрупуваме просторот на овој магацин со некои небитни информации. Кога ќе ги заборавите клучевите и телефонот, оставивте простор за многу позначајни спомени.

Како да престанете да ги заборавате телефонот и клучевите?

Доколку сè уште сте уморни од постојано пребарување и овие информации од психолозите не ве утешуваат, време е да ги совладате техниките за меморија. Тие ќе ви помогнат и да бидете поефикасни на работа или полесно да научите нешто ново.

Практикување на повторување

Суштината на овој метод на развој на меморијата е дека свесно ги повторуваме информациите што сакаме да ги запомниме неколку пати. На пример, ако пристигне нов колега и сакаме да го запомните неговото име, викајте го со целото име што е можно почесто.

Метод на дијаграм

Нашата меморија сака обрасци. Ова е еден од најефикасните начини за организирање нови информации. Ако постои шема, потребно е многу помалку напор за да се потсети на меморијата. Моделот на кој го поврзуваме она што сакаме да го запомниме може да биде визуелен или аудитивен, поентата е секогаш да го поврзуваме со дадената работа.