„Прилеп На Точак“ со првороденденска 12-та Критична маса

Во среда (27.05.2015), во Прилеп, по дванаесетти пат се вози Критична Маса.

КритичнаМаса #12, е различна од другите бидејќи е РОДЕНДЕНСКА.

Веќе една година Прилеп НаТочак се обидува да ја подигне свеста и значењето на возењето велосипед, како и позитивните придобивки за целото опшество.Прилепчани се повеќе го користат велосипедот како превозно средство, а со тоа се зголемува и потребата за подобрување на условите за велосипедистите.

Во Прилеп, Критична Маса се вози еднаш месечно, секоја последна среда од месецот.
Оваа Критична Маса се очекува да биде најмасовна досега, покрај тоа што ќе се вози вообичаена рута низ градските улици, по завршувањето следат изненадувања, мала прослава и дружење со точакољубците.

Повелете,заедно да го прославиме првиот роденден и да си посакаме уште многу заеднички возења.

Среда,27мај,2015

Место: Споменик „Александар Македонски“

Старт: 19:00часот

Прилеп На Точак е градска иницијатива која има за цел подигање на јавната свест на љубителите на велосипедизмот, шоферите, пешаците, децата, родителите, јавните институции и сите други во Прилеп за користењето на точакот како урбано и модерно превозно средство за секаде и во секое време.

Што е критична маса?

Критична маса е возење точак! Се создава кога група велосипедисти ќе се соберат на едноместо и заедно се возат по улиците од нивниот град.
Критична маса нема раководство. Тоа е возење каде никој не е главен. Секој е одговорен за себе и за Масата.

Приказната зад името

Името „Критична маса“ е земено од документарниот филм за велосипедизмот на Тед Вајт(Ted White) „Return of the Scorcher” (1992) – „Враќањето на велосипедот“ (Scorcher е сленг имеза велосипед од 19 век). Во филмот, Џорџ Блис (George Bliss) опишува типична сцена во Кина, каде што велосипедисти не можат да поминат крстосници бидејќи има премногуавтомобили, а нема семафори. Полека полека, се повеќе велосипедисти се собираат чекајќида ја преминат крстосницата, и кога ќе има доволен број од нив, односно ќе се создаде “критична маса“, како штоБлис ја нарекува, благодарејќи на својата бројност тие можат да си го пробијат патот.

Денес критична маса се организира во над 300 градови во светот. Нема лидери, немаформална организација, само критична маса велосипедисти. Најмасовната КМ се одржала во Будимпешта, Унгарија во 2008 година, кога учествувале 80.000 велосипедисти.