Причини зошто мажите одбиваат секс: Тоа се случува почесто отколку што мислите

Причини зошто мажите одбиваат секс: Тоа се случува почесто отколку што мислите

Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Секоја година се зголемува бројот на мажи кои избегнуваат секс. Кои се причините поради кои мажите одбиваат секс?

Сега не само жените имаат „главоболки“, туку и се поголем број на мажи. Истражувањето меѓу мажите на возраст од 18 до 58 години во САД покажува значителен пад на нивниот интерес за секс. Истражувачкиот центар Ипсос истото го забележува и кај Канаѓаните, а меѓународниот сервис за запознавање Relate во својата статистика наведува дека бројот на машки клиенти кои одбиле сексуални контакти е речиси двојно зголемен. И не, сите овие луѓе немаат никакви проблеми со потенцијата. Тие едноставно не сакаат.

Кои се причините поради кои мажите одбиваат секс?

Низок тестостерон

Повеќето мажи имаат голема залиха на тестостерон, хормонот „гладен за секс“, во текот на нивниот живот. Кога желбата ќе исчезне, време е да посетите лекар. Понекогаш има сериозни здравствени проблеми кои предизвикуваат низок тестостерон. Но, често Т-нивото на мажите опаѓа од непознати причини, што доведува до намалена желба за секс и често послаба ерекција.

Нема атракција

Понекогаш мажот ја губи привлечноста кон својата партнерка и повеќе не сака да има секс со неа – тоа е вистина. Но, важно е да се запамети дека во долготрајна врска, привлечноста е сложена емоција. Тоа е мешавина од визуелно задоволство и сексуална хемија, како и чувства за врската, како на пример колку добро се согласувате, со кои можете да се опуштите заедно.

Губењето на привлечноста може да биде и психолошка одбрана. Ако мажот се чувствува задушен во врската, тој може да доживее губење на привлечноста како начин да создаде простор и да ја избегне блискоста што доаѓа со сексот. Нарцизмот исто така може да биде фактор – може да предизвика мажот да стане длабоко разочаран од нормалните и неизбежни физички промени кај неговата партнерка, кои го загрозуваат неговото чувство за смртност.

Анксиозност за перформансите

Многу мажи веруваат дека нивниот статус на љубовници е одреден од нивната способност да постигнат и одржуваат тешка ерекција. Без оглед на тоа дали чувствува желба, ако мажот има проблем да постигне или одржи ерекција или ако има проблеми да трае долго за време на сексуалниот однос, тој може да се двоуми да започне. За жал, жените можат погрешно да ги протолкуваат овие прашања како недостаток на привлечност и да станат критични или реактивни, што само дополнително ја комплицира динамиката.

Самодоволност

Без разлика дали за да се избегне ранливоста на иницијаторот или едноставно да се одморат од зависност од друг за да ги задоволат своите сексуални потреби, некои мажи претпочитаат мастурбација отколку партнерски секс. Тие често користат порнографија бидејќи е лесна, возбудлива и ефективна. И тоа ги поштедува од сексуалните преговори со партнерот кои можат да се чувствуваат исцрпувачки. Дури и кога нивниот партнер сака секс повеќе од нив, мажот може да го одбие сексот поради несвесна потреба за автономија на сексуалната осаменост.

Досада

Додека жените обично најдобро реагираат на бавен сексуален пристап, вистината е дека понекогаш мажите сакаат работите да се одвиваат брзо кога чувствуваат потреба. Со тело полно со тестостерон, и дразби на секој чекор, може да им здодее ако имаат партнер кој не може да го следи.

Има афера


За жал, ова е една од честите причини зошто мажот одбива да има секс со постојаната партнерка. Иако аферата може да ја уништи врската, можно е да се надмине со отворено разговор и откривање и решавање на причината што довела до изневерувањето.

За да разберете која од овие причини се однесува на вашата ситуација – и да ја подобрите – треба да разговарате со вашиот партнер за она што го доживувате (или не го доживувате) и за вашите чувства за тоа. Започнете со разговори еден на еден, но ако имате проблеми со комуникацијата или не гледате напредок, побарајте помош од брачен терапевт.