Почина византологот и академик Цветан Грозданов


Кој ќе освои трофеј во Бундеслигата, а кој ќе испадне од Премиер лигата!?


Академикот и еден од најреномираните византолози, Цветан Грозданов, почина по долгогодишни здравствени проблеми.

Имаше 82 години. Зад себе остави огромен легат на полето на црковната ликовна уметност и нејзината историја. Особено ќе биде запаметено неговото дело посветно на св. Климент Охридски.

Цветан Грозданов е роден во Охрид, во 1936 година. Дипломирал и докторирал на групата за историја на уметноста на Филозофскиот факултет во Белград, а специјалирал византологија во Париз.

Беше долгогодишен професор на Филозофскиот факултет во Скопје. Беше првиот министер за култура во независна Република Македонија и во еден период претседател на Македонската академија на науките и уметностите. За своите дела носител е на многу титули и награди.