Почина дедо Добре, 103-годишниот „жив светец“ од Бугарија

На 103 години почина дедо Добри од соседна Бугарија. Возрасниот човек се прочу пред неколку години со неговите великодушни донации на храмот-споменик “Св. Александар Невски”.

Тој е роден на 20 јули 1914 година во селото Бајлово. Со текот на годините, дедото Добри се одвоил од материјалните аспекти на животот и целосно се посветува на духовното.

Пред извесно време, медиумите зборуваа за дедо Добри, кој е еден од најголемите донатори на еден од симболите на бугарската вера – храм на споменикот на Александар Невски.

Околу 2000-та, тој донирал 36.000 лева во храмот. Го нарекуваа жив светец.

„Ние не треба да лажеме, крадеме, вршиме прељуба. Мораме да се сакаме меѓусебно како што Бог нè љуби“, вели Дедо Добри во филмот 2000 година посветен на него.

Пред околу 4 години за него пишуваа и светските медиуми меѓу кои и Хафингтон пост.

„Собирам пари за манастири. Сакам да ги обновиме сите запуштени цркви и манастрири. Вредно работиме на тоа, не е тоа многу, но даваме се од себе. Многу цркви се запуштени и никој не ги посетува. Би требало сите да се обноват“, рекол дедо Добри пред камерите.