Вебкафе

Плаќаат лекување од коронавирус, па и погреб – само да летате со нив

Државната авиокомпанија на Обединетите Арапски Емирати со седиште во Дубаи сега им нуди на патниците еден вид „безбедносна мрежа“, кажувајќи им дека доколку го добијат корона вирусот за време на патувањето, авиокомпанијата ќе ги покрие сите трошоци поврзани со медицинскиот третман, хотелскиот карантин, па дури и нивно погребување во случај на смрт.

Оваа неочекувана мерка доаѓа во време кога „Емирати“ очекуваат да намалат дури 9000 работни места во наредните недели.

Претседателот на групата „Емирати“, Шеик Ахмед бин Сид Ал Мактум, опиша дека оваа мерка може да им обезбеди на патниците одредена безбедност за време на екстремно непредвидливите времиња, дека летањето кон далечни дестинации е сè уште безбедно – напишано е на веб-страницата на компанијата.

„Знаеме дека луѓето копнеат да летаат, бидејќи границите ширум светот постепено се отвораат, но тие бараат флексибилност и доверба ако се случи нешто непредвидено за време на патувањето“, рече тој.

Интернет-страницата „Емирати“ минатата недела објави оглас:

„Патниците на„ Емирати “можат да летаат со целосна доверба, бидејќи авиокомпанијата ќе ги покрие трошоците за лекување до 150.000 евра и трошоци за карантин од 100 евра на ден за 14 дена, доколку им се дијагностицира ковид 19 или нешто непредвидено се случува за време на патувањето”.

Од авиокомпанијата соопштија дека политиката ќе остане во сила до крајот на октомври и ќе важи најмногу до еден месец од почетокот на патувањето на патникот.

To Top