Пиши, па бриши: Револуционерно откритие на мастило кое лесно се бриши од хартија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Научници од калифорнискиот универзитет „Риверсајд” со помош на наночестички, создадоа специјално мастило што може да се брише.

На тој начин, еден лист хартија ќе може да биде и 80 пати употребен за печатење.

Во САД годишно се користат 70 милиони тони хартија, и новиот пронајдок има за цел таа количина да се намали, поради повеќе причини, како што се помалку смет, помала сеча на дрвја, помалку материјал за рециклирање.