Овие три земји се најбезбедни во светот во случај на катаклизма и Трета светска војна


Ep.2 Urban Explorer: Каде да се пирсате во Скопје!? ↓↓↓


Универзитетот Отаго од Данидин, Нов Зеланд, ги објави резултатите од истражувањето кое го направија во врска со тоа кои места на земјата би биле најбезбедни и со најголеми шанси за спасување и преживување во случај на катаклизма, трета светска војна и посебно при пандемија.

„Инфицираните можат лесно да ги минуваат копнените граници, па така- затворен остров каде има доволно залихи, би можел да прифати население кое потоа, по катастрофата, може повторно да ја насели планетата,” се вели во анализата.

Во таа смисла, малите острови се неповолни како засолништа. Според научниците, за обновување на цивилизацијата ќе биде неопходно меѓу одбраните преживеани да има и научници, технички експерти и научни специјалисти.

Според тоа, местата без копнени граници, каде што населението надминува 250.000 луѓе, се најпогодни за спас на човештвото. Во трудот, предвид се земени и политичките и социјалните услови, како и квалитетот и количеството на природните извори и климата.

Така, најбезбедни земји при евентуална апокалипса, се Австралија, Нов Зеланд и Исланд.

Според новозеландските научници, овие држави најуспешно ќе се справат со катаклизма или пандемија.