Овие се 23-те најдобри филма на овој век според Washington Post


1/8 финале на СП: Мегваер пак е главна тема - 15 ден ↓↓↓Престижниот и реномиран The Washington Post состави листа од 23 филма за кои смета дека се најдобрите филмски остварувања снимени од 2000 година наваму.

Листата ја составија со цел да докажат дека не се само „старите“ филмови оние кои треба да се ценат, туку дека има и многу нови филмски остварувања кои се вистински ремек дела.

„Оваа листа скромно предлага да ги прошириме поимите за трајност и вредности и на листата со најдобри филмови да ги вклучиме и филмските остварувања кои се вредни за почит, а се снимени не така одамна. Понекогаш мора да се потсетиме дека филмовите кои сега ги гледаме навистина се безвременски“, пишува во текстот на Post.

Листата изгледа вака.

Children of Men (2006.)

25.th Hour (2002.)

The Hurt Locker (2008.)

Michael Clayton (2007.)

Pan’s Labyrinth (2006.)

There Will Be Blood (2007.)

Boyhood (2014.)

4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007.)

Old Joy (2006.)

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004.)

Hunger (2008.)

You Can Count On Me (2000.)

No Country For Old Men (2007.)

I’m Not There (2007.)

Minority Report (2002.)

Dunkirk (2017.)

Mudbound (2017.)

Spotlight (2015.)

Son of Saul (2015.)

Stories We Tell (2012.)

The Fog of War (2003.)

The Royal Tenenbaums (2001.)

Spirited Away (2001.)