Овие компании се најголемите државни загубари


Уште еден поткаст! Fat Cacko: Од гитара до Fat kitchen bistro и најдобриот бургер во градот ↓↓↓


Со голема потрошувачка, а без заработка. Така некако на кратко може да се опише работата на најголемите државни загубари.

МРТВ – во 2019-та завршила со загуба од над 8 милиони евра, зад неа двете железничарски јавни претпријатија, а традиционални загубари на листата и ЈСП, Водовод и ГТЦ за периодот од 2015- 2019-та, говори анализата на центарот за граѓански комуникации. 30 – најголеми претпријатија основани од државата и од локалната самоуправа, за четири години, приходите ги зголемиле за само 2 %. Оствариле 732 милиони евра, а најдобитни биле МЕПСО и Ј.П. „Државни патишта“. Прихопди од регистрација, патарини, но и огромни кинески кредити, жолчна расправа околу наодите како ова претпријатие успеало годината да ја заврши со над 40 милиони евра добивка.

Освен што учествуваат со 7 % проценти во бруто домашниот производ овие претпријатија даваат плати на повеќе од 22 илјади вработени. За да се врати вложениот капитал потребни се векови.

Вината не е во менаџментот и основачаите на претприајтијата туку во управните и надзорните одбори, вели вицепремирот за економски прашања Фатмир Битиќи, во расправата зошто директорите не се разрешуваат и по 6 месеци од негативните извештаи.

Препораките се: нов закон за државни претпријатија, а владата, пак, со најава за јавно приватно партнерство или пак можеби приватизација на ТЕЦ Осломеј, А.Д. Пошта, ТЕЦ Неготино, М.Ж. Транспорт.