Оваа градба ќе биде „најдолгата“ станбена зграда на светот


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Во Њујорк наскоро ќе се изгради највисоката зграда во светот, со уникатен дизајн и ќе биде една од архитектонските чуда.

Поради стриктните градежни закони, ограничувања за висината и урбанистичките планови, проектантите бараат можност за зголемување на висината на нивните објекти.

„Биг Бенд“ е револуционерна стаклена кула која нуди архитектонски решенија за градската опсесија на вертикални градби и престижна панорама. Проектот ќе ја замени висината со должина на својата конструкција.

„Биг Банд“ е прогласен за најдолга зграда на светот со приближно 1.220 метри и спојува две локации во облик на латиничната буква „У“ (U). На врвот од „Биг Банд“ предвидено е да има пентхаус.

Најинтригантни од се е уникатната линија на лифтовите во зградата, кои ќе можат да патуваат на косо, хоризонтално и полукружно. Тоа е овозможено со иновативниот систем на траки кои се сменуваат.