Официјално: Македонија е најзагадена земја во Европа


Македонија - Малта: Ни треба победа и тоа не каква било, туку газење треба! ↓↓↓Според податоците и статистиката на Европската агенција за животна средина, со загадување десет пати повеќе од препорачаните нивоа, Македонија е најзагадената земја во Европа.

Густиот сообраќај и употребата на печки на дрва и фосилни горива за загревање предизвикуваат опасно зголемување на аерозагадувањето, поради што се повеќе луѓе бараат лекарска помош.

Македонската влада си постави амбициозна цел да се подобри квалитетот на воздухот за 50 отсто во наредните две годни, наваедува Еуроњуз.