Официјален Берлин одбива да ги бојкотира енергенсите од Русија

Германскиот канцелар Олаф Шолц по втор пат ги отфрли повиците на бојкот на снабдувањето со руски енергенси по нападот на Русија на Украина.

Шолц кажа дека санкциите кои ѝ се воведени на Русија веќе влијаат на нејзината економија и дека тоа со секој ден ќе биде сè подраматично.

Тој додаде дека санкциите се смислени да бидат подносливи за тие што ги воведуваат, и тоа долгорочно, и дека поради тоа ставот на Германија за енергетски бојкот останува непроменет.

Шолц кажа дека Германија работи на диверсификација на снабдувањето со енергија и дека, иако за тоа ќе биде потребно време, тоа на крајот ќе има ист ефект како бојкот.

Европските земји ѝ плаќаат на Русија милиони долари секој ден за фосилни горива. Киев тврди дека оваа трговија ефективно ја финансира војната на Русија против Украина.