Од главата на пациентка извадиле 8 сантиметри долг жив паразитски црв


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Неврохирургот д-р Хари Прија Банди отстранила паразитски црв долг 8 сантиметри од своја пациентка, пишува Гардијан.

Пациентката, 64-годишна жена од југоисточен Нов Јужен Велс, првпат била примена во нејзината локална болница кон крајот на јануари 2021 година, откако претрпела тринеделни болки во стомакот и дијареа, придружени со постојана сува кашлица, треска и ноќно потење.

До 2022 година, нејзините симптоми вклучувале и заборавеност и депресија, што предизвикало упатување во болница во Канбера. МНР на нејзиниот мозок открил абнормалности за кои била потребна операција. „Неврохирурзите редовно се справуваат со инфекции во мозокот, но ова беше откритие што се случува еднаш во животот. Никој не очекуваше дека ќе го пронајде“, вели д-р Сенанајака.

Изненадувачкото откритие поттикнало тим од болницата брзо да се соберат за да откријат за каков вид на црв се работи и, што е најважно, да одлучат каков дополнителен третман би можел да ѝ треба на пациентката.

„Канбера е мало место, па го испративме црвот, кој сè уште беше жив, директно во лабораторијата на научник во CSIRO кој е многу искусен со паразити“, рече Сенајаке.

„Тој само го погледна и рече: „Боже мој, ова е Ophidascaris robertsi“. Ophidascaris robertsi е кружен црв кој најчесто се среќава кај питоните. Пациентот од болницата во Канбера го означува првиот случај во светот дека паразитот е пронајден кај луѓе.

Пациентката живее во близина на езеро каде живеат питони. И покрај тоа што немала директен контакт со змијата, таа често собирала автохтони треви околу езерото за да ги користи во готвењето, рече Сенајаке.

Лекарите и научниците вклучени во нејзиниот случај се сомневаат дека можеби питонот го протнал паразитот преку изметот во тревата. Тие веруваат дека пациентката најверојатно се заразила со паразитот директно допирајќи ја тревата или јадејќи ја.

Пациентката добро закрепнува, но нејзината состојба се уште внимателно се следи.