Од „Боинг“ се согласија да платат казна од 6,6 милиони долари заради непочитување на договорот за безбедност


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Од Американската Федерална администрација за воздухопловство (ФАА) соопштија дека компанијата „Боинг” се согласила да плати казна во висина од 6,6 милиони американски долари откако регулаторот утврдил дека таа не го испочитувала договорот за безбедност од 2015 година.

Казната вклучува 5,4 милиони американски долари за непочитување на договорот во кој „Боинг” се согласил да ги промени своите внатрешни процеси за да се подобри и да даде приоритет на усогласеноста и 1,21 милиона долари во два други случаи.

-„Боинг” не ги исполни сите свои обврски од договорот за спогодување, врз основа на што ФАА ги вклучи и дополнителните пенали, рече администраторот на ФАА, Стив Диксон.

Компанијата, која во 2015 година плати 12 милиони долари како дел од спогодбата, засега не излезе со коментар на новата казна.