Обвинителот Бубевски нема да се жали на пресудата за „Титаник 2“ за да не застари делото на Мијалков


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Обвинителот Гаврил Бубевски кој ги гонеше Сашо Мијалков и Мендух Тачи во рамки на случајот „Титаник 2“ за изборни нерегуларности, посочи дека за да ја не одолговлекува постапката пред Апелација, што би донело застарување на делото за Мијалков, нема да поднесе жалба на пресудата. Тој е задоволен од казните кои се изречени во Кривичниот суд, по вторпат, пренесува А1Он.

„Со оглед дека секоја жалбена постапка кога има жалба од двете страни веќе се обременува предметот. Од страна на Обвинителството во овој случај јас не би поднел никаква жалба во однос на казната и мислам дека е во рамките на она што е предвидено со закон, а токму и тоа да се спречи одолжување на постапката за да може апелација да одлучи во законски предвидениот рок“, кажа Бубевски.

Обвинителството смета дека со чинот да не поднесе жалба, ќе го скрати рокот за одлучување во Апелација, а предметот би бил завршен до април – кога делото за Мијалков застарува.

„Ако тие поднесат ќе има жалбена постапка но кога едниот се жали, другата страна има одговор на жалба, веќе се зголемуваат роковите што се постапува , јас како оној што постапува по предметот и што учестуваваше во постапката сметам дека овие казни во ваква ситуација се доволни. Оптимално е тоа, обвинителство нема да има никаков процесен акт за да може времето да го скрати“, додаде Бубевски.