Новинари дошле до таен документ од Кремљ во кој се вели дека Русија пред 2030-та година ќе ја припои Белоурсија


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Новинари од повеќе реномирани светски медиуми дошле до интерен таен документ на руските власти, насловен „Стратегиските цели на Руската Федерација во Белорусија“. Во документот се вели дека Русија планира да ја припои Белорусија пред 2030 година.

Заедничката новинарска истрага ја спровеле новинарите на Зидојче цајтунг, ВДР, НДР, Јаху њуз, Делфи ести, Досие центар, Експресен, Индипендент, Фронтстори, Белорускиот истражен центар и ВСквер.

Документот е од летото 2021 година, содржи 17 страници и ги содржи политичките, одбранбените, трговските и социјалните цели на руските власти во Белорусија. Тие се поделени во три категории: краткорочни (што треба да бидат завршени пред 2022 година), среднорочни (до 2025 година) и долгорочни (2030).

Во документот се споменуваат секакви работи поврзани со обединување на двете земји во една, велат новинарите. На пример, документот се залага за „формирање проруски чувства кај политичките и воените елити и населението“ до 2022 година, а во исто време „да се ограничи влијанието на ‘националистичките’ и прозападните сили во Белорусија“. Исто така, се предвидува завршување на уставната реформа усвоена во Белорусија во февруари 2022 година во согласност со интересите на Русија и дека белоруските закони треба да се „усогласат“ со руските приоритети.

Ваквите реформи се во согласност со она што веќе се случи во Белорусија во последната година.

Друга цел е „обезбедување огромно влијание на Русија во социјалната политика, трговијата, економијата, науката, образованието и културата“.

Освен тоа, руските власти ќе ја поедностават процедурата за издавање руски пасоши на белоруските граѓани „со цел да се создаде слој Руси заинтересирани за интеграција и деловни кругови фокусирани на рускиот пазар“.

Енергетската интеграција е уште еден фактор за претстојниот сојуз. Документот имплицира дека Островец 1, единствениот нуклеарен реактор во Белорусија, кој беше финансиран од руската државна корпорација за атомска енергија, треба да биде вклучен во шемата за споделување енергија меѓу двете земји. Белорусија веќе увезува гас од Русија. Документот предвидува и пренасочување на белоруските товарни бродови од Балтикот кон руските пристаништа.

Значаен дел од руската стратегија за Белорусија се фокусира на она што документот го нарекува „хуманитарна сфера“, еуфемизам за русификација и контрола на граѓанското општество во земјата. Една од наведените долгорочни цели е да се зголеми бројот на белоруските студенти кои студираат на руските универзитети или да се „отворат нови центри за наука и култура“ во белоруските градови Могилев, Гродно и Витебск.

Овие центри би биле разграноци на Росотрудничество, руска културна организација што технички работи под покровителство на руското Министерство за надворешни работи, за која Западот вели дека е озлогласен центар за руските разузнавачки оперативци и агенти, што многу ѝ олеснува на Москва да регрутира Белоруси во своите безбедносни агенции.

Програмата на синдикатот повикува на создавање мрежа на невладини организации со симпатии кон Москва, со финансиска и правна поддршка од Русија.

Истата стратегија беше користена претходно во Јужна Осетија, Абхазија и окупираниот дел на Украина, вели Новаја газета.

Странските експерти знаат за документот и го сметаат за автентичен. „Се чини дека документот е вообичаен за руската бирократија или политичка администрација“, рече Мартин Краг, заменик-директор на Стокхолмскиот центар за источноевропски студии (СЦЕЕУС).

Истото мислење го изразиле и претставници на западните разузнавачки служби, кои исто така добиле увид во документот. „Содржината на документот е апсолутно автентична и конзистентна со она што и ние го гледаме“, искоментирал неименуван разузнавач.

„Целите на Русија во Белорусија се исти како во Украина. Разликата е во тоа што во Белорусија Русија спроведува принуда наместо војна. Нејзината крајна цел сè уште е масовно припојување“, изјави Мајкл Карпентер, амбасадор на САД во Организацијата за безбедност и соработка во Европа.