Путин најави повлекување на Русија од договорот за нуклеарно оружје (снимка)


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


„Го држам овој говор во многу тежок контекст, во многу тежок момент. Во светот се случуваат големи промени кои ќе ја одредат иднината на светот и нашата земја. Пред една година, за да го заштитам нашиот народ на нашите историски територии, решив да започнам специјална воена операција. Чекор по чекор ќе ги постигнеме целите пред нас“, рече Путин на почетокот на обраќањето во кое зборуваше за војната, за Западот и објави дека Русија се повлекува од договорот за контрола на нуклеарното оружје, пренесува А1Он.

„Направивме се за да го решиме конфликтот со режимот во Киев на мирен начин, но зад нашиот грб се подготвуваше сосема поинакво сценарио. Тврдењата на западните лидери беа лажни, тие купуваа време и замижуваа пред политичките убиства и репресија на режимот во Киев во Донбас“, рече тој.е Путин.

„Пред специјалната воена операција, Киев договори испорака на тешка воена опрема, противвоздушна одбрана, авиони и нуклеарно оружје“, рече тој.

„Кога Русија искрено се обидуваше да најде мирно решение, тие одиграа валкана игра. Нивните одвратни лаги и лицемерие беа видени во Југославија и Сирија“, рече Путин за западните земји, а потоа додаде: „Излегува дека тие ги третираат своите луѓето на тој начин, зборувајќи ги лажеа за мировните договори во Донбас. Имаше целосни лаги. Ние инсистиравме да ги заштитиме нашите сопствени интереси“.

Путин вели дека Русија не ја почнала војната.

„Ниту една земја нема толку воени бази како САД низ светот. Целиот свет е покриен со нивните бази, тие имаат стотици од нив“, рече Путин, додавајќи дека Русија бара безбедносни гаранции. „Тие ги одбија нашите барања и беше јасно дека заканата расте. До февруари минатата година се беше подготвено за воена акција во Донбас. Сакам да повторам – тие ја започнаа војната и ние употребивме сила за да ја спречиме“.

„Западот инвестира трилиони долари во војни ширум светот. Тие користат зборови како демократија и вредности и го одвлекуваат вниманието од растечките економски проблеми во нивните земји. Сакам да ве потсетам дека Западот го овозможи развојот на нацистичка Германија. Тие сакаат да не одвојат од нашата историска територија. Тие го поддржаа пучот во 2014 година. Дури ни кажаа колку пари потрошиле за тоа. Идеолошката основа на таквите потези е русофобијата“, рече тој.

Тој тврди дека украинската армија има нацистички ознаки на нивните тенкови, додавајќи: „Тие тоа не го ни кријат. Не им е грижа затоа што се обидуваат да се борат против нас, против Русија. Тие сакаат да искористат сè, и терористи и Нацистите, па дури и самиот ѓавол, против Русија“.

„Со децении ја уништуваа украинската индустрија и поради тоа растеше сиромаштијата и социјалната нееднаквост во таа земја. Украинскиот народ не е нивен. Овој режим им служи на интересите на странските сили. Украина во моментов е полигон за обука на западните сили“, рече Путин.

„Колку е поголем дострелот на оружјето што го добиваат, толку повеќе ќе мораме да ги туркаме од нашите граници“, рече тој, а потоа додаде: „Западот сака локалниот конфликт да го претвори во глобален. Ние го разбираме тоа така и Ние ќе реагираме на адекватен начин.Во тој случај зборуваме за постоењето на нашата држава.Тие мора да разберат дека е невозможно да се победи Русија на бојното поле.Тие ги корумпираат нашите деца и ја искривуваат историјата.Тие се борат против нашата култура и нашата религија. Погледнете што им направија на сопствената култура и децата. Дури и педофилијата е нормална работа на Запад“.

„Погледнете ги светите списи на која било религија, таа вели дека семејството е заедница на маж и жена. Но, на Запад, дури и светите списи се отворени за сомнеж. Англиканската црква сака родово неутрален термин за Бог да кажам за тоа?“, рече тој

„Сега знаеме дека САД развиваат нови видови нуклеарно оружје. Ние, исто така, мора да ја одржиме подготвеноста на нашиот нуклеарен арсенал. Се разбира, нема да нападнеме први“, рече тој.

„На почетокот на оваа година добивме барање за инспекции на нашиот нуклеарен арсенал. Ова е апсурдно. Знаеме дека НАТО е директно вклучен во нападите врз руските објекти и сили. Тие не напаѓаат, а сакаат да воведат инспекции? Ова е апсурдно“, рече Путин.

„НАТО и САД отворено кажуваат дека целта им е стратешки пораз на Русија. После тоа очекуваат да ги пуштиме во нашите капацитети? НАТО се обиде да стане членка на договорот за стратешка контрола на нуклеарното оружје. Нуклеарниот арсенал е Не само во САД, туку и во Франција и Британија. Сето ова оружје е насочено против Русија. Изјавите на нивните лидери го потврдуваат тоа. Мораме да го земеме тоа предвид“, рече тој.

„Првиот договор за контрола на нуклеарното оружје беше потпишан со САД во 1991 година. После тоа, нашите односи достигнаа такво ниво што САД и Русија рекоа дека повеќе не се сметаат за непријатели. САД го напуштија тој договор. Нашите односи пропаднаа“ изјави Путин.

„Почнаа да ги уништуваат сите основи на светскиот поредок по Втората светска војна и чекор по чекор го уништуваат системот на светска безбедност и контрола на оружјето. Тие започнаа серија војни низ светот со иста цел – да го уништат меѓународниот односите по Втората светска војна. Од 1945 година ситуацијата се промени, тоа е објективен процес што не може да се игнорира. Она што е неприфатливо е што САД почнаа да го реструктуираат светскиот поредок во согласност со своите потреби“, изјави Путин, додавајќи дека членките на НАТО сега велат дека Русија мора да ги послуша нивните барања.

„Нивните барања се или цинични или глупави. Тие не се глупави, тие сакаат да и нанесат стратешки пораз на Русија. Ви велам, ние не се повлекуваме од договорот, туку го паузираме. Мораме да одредиме што сакаат Франција и Британија “, рече Путин.