Неповратни 4.000 евра за отворање микро бизнис


Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Агенцијата за вработување доделува 4.000 евра неповратни грантови за невработени лица, кои ќе покренат сопствен бизнис, а со оваа мерка предвидено е да се вработат 1.050 невработени лица и да се отворат околу 1.000 нови микро претпријатија.

Сите невработени лица кои се регистрирани во АВРМ, во наредните 10 дена ќе може да аплицираат во 30-те центри за вработување низ Македонија за добивање грант од 4.000 евра. Од оваа година, неповратите средства за отворање на сопствен бизнис се зголемени за 1.000 евра.

Министерот за труд и социјална политика Ибрахим Ибрахими истакна дека програмата за самовработување вклучува обука за претприемништво, помош при развивање одржлив бизнис план и регистрирање на дејност, неповратни грантови во форма на опрема и материјали и менторство за време на започнување на бизнисот.

„За реализација на секое самовработување се предвидува поддршка со неповратни средства во висина од 263.940 денари од кои 246.000 денари во вид на директна поддршка за набавка на опрема или материјали, додека 17.940 денари се наменети за поддршка во вид на основна обука за претприемништво и водење бизнис. Ваучер систем за изработка на бизнис план и поддршка при регистрирање на бизнисите“, рече Ибрахими.

Со програмата за само вработување лицата кои ќе отворат свој сопствен бизнис ќе имаат можност да вработат и дополнително уште едно лица за кои што ќе добијат дополнително средства од 92.000 денари со услов да го задржат на работа најмалку 12 месеци.

„338.000 денари ќе бидат доделени во вид на директна поддршка за набавка на опрема, додека останатите 17.940 се наменети за поддршка во вид на основна обука за претприемништво и водење бизнис во времетраење од најмалку 30 часа, ваучер систем за изработка на бизнис план и поддршка при регистрирање на бизнисите“, рече Ибрахими.

Директорот на АВРМ Влатко Поповски рече дека лицата најпрво ќе добијат неколку часовна обука за пополнување на прашалникот, по што ќе следува обука за претприемачи.

„Првата селекција се врши врз основа на пополнетиот прашалник , а по завршената обука за претприемништво следува добивање на ваучер со кој што ќе изберат еден од експертите кои што ги нуди Агенцијата за претприемништво на Р.М на нивниот веб сајт со кои ќе изработат бизнис план кој понатаму ќе биде оценет дали ги исполнува критериумите и дали е оддржлив бизнис“, рече Поповски.