Нема потреба од душек – вака изгледа спиењето во вселената (снимка)


Уствари викендов е затишје пред бура! ↓↓↓


Астронаутот Крис Хедфилд од Канадската вселенска агенција објави видео во кое објаснува како е да се спие во вонземски услови, таму горе, во вселената.

Астронаутот, кој престојуваше на Меѓународната вселенска станица објасни дека условите за спиење мора да бидат „удобни за астронаутите“, додавајќи дека спиењето во вселената му овозможува на телото „целосно да се опушти“, имајќи предвид дека нема гравитација.

„Вие сте во вселената, не мора да ја држите главата нагоре“, рече тој, додавајќи: „Можете да го опуштите секој мускул во вашето тело, а рацете ви лебдат пред телото и главата се навалува напред“.

Поради ова, на астронаутите не им треба перница или душек, туку спијат во вреќа за спиење која е прикачена на ѕидот.

Нивниот простор за спиење е прилично тесен и со големина на телефонска говорница, а содржи вреќа за спиење, перница, светилка, отвор за вентилација, личен лаптоп и место за лични работи.

Спиењето во вертикална положба не прави никаква разлика во просторот, а вреќата за спиење содржи цврста перница која го зголемува притисокот врз грбот на астронаутот.

Патем, астронаутите обично користат чепчиња за уши и маска за спиење за да ја блокираат бучавата и светлината, бидејќи тоа може да им го отежне добриот ноќен одмор.