Неговата поранешна девојка: Како да престанете да и бидете љубоморни?

Неговата поранешна девојка: Како да престанете да и бидете љубоморни?

Спасе Манев (Патувања низ Македонија): Ги откриваме скриените убавини на Македонија ↓↓↓


Секој од нас има минато. Се чини дека сите го разбираме тоа, барем теоретски. Но, кога ќе дојде темата: неговата поранешна девојка… Сета рационалност исчезнува. Како да престанете да бидете љубоморни на духот од минатото?

Што е љубомора?

Пред да зборуваме за љубомора кон минатото на вашиот партнер, ајде да разбереме какво е тоа чувство, во својата суштина. Љубомората е негативно обоена емоција која се јавува поради чувството дека не добиваме доволно внимание и љубов од партнерот, проследено со сомнеж дека партнерот ја дава на некој друг.

Љубомората е нешто што нема никаква врска со реалноста, туку само со начинот на кој нашиот мозок ја толкува оваа реалност. Од каде доаѓа љубомората? Се заснова на длабоки стравови од детството, трауматски искуства со болка, предавство.

Љубомората е поврзана со чувството на потценување и желбата да се биде најдобар („кој е најслаткиот на светот?“). Во овој контекст, ако сте љубоморни на вашиот партнер поради неговото претходно искуство, тогаш може да се плашите дека тој ќе ве споредува и дека тоа нема да ви оди во корист.

Исто така, голем интерес за минатите врски на партнерите може да предизвика желбата да ги пренесете добиените информации во вашата врска и да разберете како таа ќе се развива, обидете се да пресметате како ќе се однесува партнерот.

Неговата поранешна девојка: Како да се ослободите од љубомората?

Прво, прифатете ги вашите чувства: тие постојат, тие се нормални, не ве прават лоши, туку само истакнуваат нешто во вас. Потоа размислете од што се состои љубомората? Дополни ги речениците: „Јас сум лут што…“, „Навреден сум што…“, „Сакам да…“
Ставете се во кожата на партнерот и погледнете ја ситуацијата низ неговите очи: што му значи поранешната девојка? И, исто така, запомнете дека пред овој човек, исто така, сте имале врски и познававте луѓе што ги ценевте и сакавте. Каков е вашиот однос со нив сега?
Можете да разговарате со партнерот за она што ве загрижува, но не се вртите кон обвинувања, користете „I-statement“, споделувајте чувства.
Разговарајте со партнерот за заеднички интереси, поттикнувајте заеднички теми за разговор, доживејте пријатни заеднички искуства.
Научете да слушате и прифаќате што вели вашата сакана, научете да му верувате дури и кога станува збор за неговата поранешна девојка. Што ви е поважно – вашата врска или вашите предрасуди?
Целата енергија што ја трошите за да бидете љубоморни на неговата поранешна девојка, фокусирајте се на развивање на врската. Ако ви недостасува љубов и внимание, размислете како ги покажувате? Ако сакате вашиот партнер да ве покани на состанок или да ви подари нешто, покажете му го со пример.
Нагласете што ви се допаѓа кај партнерот, во вашата врска, кажете му и заблагодарете му.
Запомнете дека сте вредни, а ако не се чувствувате така, тогаш, пред сè, не се работи за вашиот партнер, туку за вас – контактирајте со експерт за да го решите овој проблем.
Минатото не треба да се меша со сегашноста
Партнерот не мора да открива сè за себе, исто како вие. Тоа е дел од вашиот личен простор. Зрела врска не е онаа во која партнерите знаат сè еден за друг, туку онаа во која почитувањето на личните граници и минатите искуства е на прво место.

Ако вашиот партнер премногу често зборува за пријатни моменти од минатите врски, ако неговата поранешна девојка е честа тема или споредува и вели дека тогаш било подобро – ова е веќе кршење на вашите граници, имате право да објасните како почувствувајте и побарајте од него да го промени.

Минатото е минато.